פוליגרף

שאלות נפוצות – בדיקת פוליגרף

שאלות נפוצות – בדיקת פוליגרף

בדיקות פוליגרף הפכו ליותר ויותר נפוצות בשנים האחרונות, במגוון מקרים עבור השוק הפרטי והעסקי ולא רק לצרכים משפטיים או חקירתיים טהורים.

אך תפיסה נפוצה היא שאחוזי הדיוק של בדיקות פוליגרף אינם מוחלטים, לכן הבדיקה אינה קבילה באופן מוחלט בבית המשפט.

נושא זה זוכה לאזכורים רבים ואין ספק שיש סביבו המון אי ודאות ותפיסות מוטעות.

אז מהם אם כך אחוזי דיוק של בדיקת פוליגרף והאם ניתן לשפר אחוזים אלו? על כך במאמר הבא:

בדיוק בגלל הפופולריות העולה של בדיקות הפוליגרף – בגיוס עובדים, במינויים מקצועיים חשובים, בחקירות אזרחיות ואישיות וכיוצא באלו – קיימת חשיבות רבה להבנת נושא הדיוק של בדיקות אלו.

במקרים רבים, על בסיס התוצאות של בדיקות פוליגרף מתקבלות החלטות מהותיות ובעלות השלכות אישיות כבדות, כך שיש משמעות אדירה
להבין את נושא אחוזי הדיוק של הבדיקה וכמו כן לעבוד עם גורם מקצועי אשר יודע באופן מעשי להעלות את אחוזי הדיוק לרמה
המקסימלית שלהם – כי בהחלט ניתן לומר כי בדיקת פוליגרף תהיה איכותית ואמינה כמו רמת מבצע הבדיקה עצמו!

שואלים שאלות בזמן בדיקת פוליגרף

חשיבות ביצוע הבדיקה ע"י מכון מקצועי ובודק מנוסה

ככלל, אחוזי הדיוק של בדיקת פוליגרף עולים ככל שהמכון המבצע את הבדיקה מקצועי ומנוסה יותר וגם ככל שהבודק עצמו בקיא בתחום רגיש ומורכב זה של פוליגרף.

תוכלו להסתכל על זה כך: אפשר לעשות שיעורי נהיגה במרצדס מפוארת ומשוכללת, אך אם מורה הנהיגה לא מקצועי ולא איכותי, אף פעם לא תעברו את הטסט!

המצב דומה מאוד בבדיקות פוליגרף – כל אחד יכול לרכוש את ציוד הבדיקה, אך ללא ההכשרה והניסיון הנכונים ויישום כללי אתיקה והתנהלות, תוצאות הבדיקה תהיינה אמינות כמו בדיקה בכדור בדולח…

אבל הרי מדובר בסה"כ על שאלת שאלות וקבלת תשובות של כן ולא – מה כ"כ מסובך בזה?

זוהי תפיסה מוטעית נפוצה מאוד המובילה גורמים שונים להזמנת בדיקת פוליגרף ממקורות לא אמינים ולא מנוסים, מה שמוביל לקבלת תוצאות לא מדויקות, אפילו במידה רבה.

בדיקת פוליגרף אמינה ומדויקת מצריכה הרבה יותר משאלת שאלות פשטנית ושימוש במכשיר בדיקה, כדי לקבל תוצאות אמינות ומדויקות יש שיטות עבודה
מסודרות ופרוטוקולים אשר נחקרו ונמצאו כיעילים ביותר, הן ברמת שאלת השאלות, סוג השאלות, אופן התנהלות הבודק וכמובן אופן ניתוח התוצאות.

מכונת פוליגרף אינה גלאי שקר במובן הפשטני של המילה אלא היא אמצעי חכם ומורכב לאיתור סימנים פיזיים אשר מצביעים על הסתרה והונאה, או היעדרה, מצד הנבדק.
כך שזהו נושא עדין ומסובך, כאן נכנסת לתמונה המקצועיות של הבודק!

אמינות ודיוק המגובים במחקרים

כאשר מדובר על אמינות ודיוק של בדיקות פוליגרף, הנושא נחקר בצורה מקיפה ומשמעותית, כאשר ביישום של פרוטוקולים נכונים מחקרים רבים מצביעים על אחוזי דיוק גבוהים מאוד.

· ד"ר דיוויד רסקין פרסם ב-1978 נתונים המראים דיוק של 90% באיתור אמירת שקר או אמת ע"י חשודים פליליים.

· מחקר ישראלי משנת 1991 (פרופסור איתן אלעד) מצא כי בדיקות פוליגרף בשיטת שאלות הביקורת השיגו דיוק של 90% בבדיקות "שדה" ואחוזי דיוק של כ-95% בבדיקות מעבדה.

· מחקרים משפטיים ופיזיולוגיים שנעשו בישראל הציגו אף הם אחוזי דיוק של 90% באיתור נבדקים דוברי שקר – לצורך סינון משאבי אנוש בטחוני לתפקידים במגזר הציבורי.

· עוד מחקר ישראלי, של ד"ר אביטל גינתון משנת 2013, מצא אחוזי דיוק של 94% לבדיקות פוליגרף שנערכו בתיקים פליליים ע"י המשטרה ובשיטת שאלות הביקורת ובדיקת אירועים פרטניים עם גרסאות הופכיות ושונות.

לסיכום: אחוזי הדיוק של בדיקת פוליגרף עומדת על 90% ואף למעלה מכך, אך רק כאשר הבדיקה מבוצעת ע"י גורם מקצועי ומנוסה ותוך יישום פרוטוקולים מוכחים ומבוססים.
זו השיטה היעילה והאמינה ביותר כיום לזהות הסתרות, הונאות ואמירת שקר ע"י נבדקים.

שתפו:

צרו קשר

מאמרים נוספים

בדיקה לגילוי האזנות סתר

בדיקות האזנה סתר – חוקי או לא? בארצנו הקטנטונת מדברים הרבה על האזנות סתר, שהיו חלק חשוב בפרשיות שחיתות שונות ומשונות. אבל – לא כולם

איך לעבור בדיקת פוליגרף?

בכתבה הבאה ננסה לענות בצורה המיטבית ביותר כיצד ניתן לעבור את בדיקת הפוליגרף, על הצד הטוב ביותר. ראשית נרחיב מעט על מהי בדיקת פוליגרף, מקורה

קבילות פוליגרף בבית משפט

פוליגרף בבית משפט מכשיר הפוליגרף, שהומצא בשנת 1885 ומאז עבר לא מעט גלגולים ושינויים, משמש חוקרים רבים לצורך זיהוי שקרים וגילוי האמת. המכשיר, בהתבסס על