פוליגרף

קבילות פוליגרף בבית משפט

קבילות פוליגרף בבית משפט

פוליגרף בבית משפט

מכשיר הפוליגרף, שהומצא בשנת 1885 ומאז עבר לא מעט גלגולים ושינויים, משמש חוקרים רבים לצורך זיהוי שקרים וגילוי האמת.

המכשיר, בהתבסס על האופן שבו הוא פועל, מסוגל לתרגם את התגובות הפיזיות הנקלטות מהנבדק לרישומים גרפיים, שעל פיהם יכול החוקר, מומחה הפוליגרף, להסיק האם אמירותיו של הנבדק הן אמת או שמא הן אמירות שקר.

מדובר בתגובות בלתי רצוניות, כך שלא ניתן לשלוט בהן או לווסת אותן בצורה כלשהי, למעט במקרים חריגים מאד בהם מדובר בנחקר מנוסה שלמד כיצד לעשות זאת ולעבור את הבדיקה בהצלחה אף על פי שדבריו הם דברי שקר.

ענף החקירות נעזר במכשיר הפוליגרף במסגרת חקירות תיקים מסוגים שונים ומוצא בו, לא אחת, כלי המסייע לו לקידום החקירה ולמציאת האשמים.

שימוש בתוצאות בדיקת פוליגרף בבית משפט – אפשרי או לא?

השאלה העומדת כיום בפני הנעזרים במכונת הפוליגרף, היא האם פוליגרף קביל בבית משפט והאם ניתן להתבסס על תוצאותיו.

שאלה זו הפכה לדיון של ממש בעולם כולו והן בתי המשפט בארץ והן אלה שבמדינות אחרות בעולם אינם מקבלים את בדיקת הפוליגרף כראיה משפטית קבילה בדומה לראיות אחרות, כמו בדיקת טביעות אצבע ובדיקות נוספות.

יחד עם זאת, עורכי הדין וכך גם החוקרים, נעזרים בבדיקות הפוליגרף לעיתים קרובות, ומוצאים בהן אמצעי יעיל לבסס את חקירתם, לבחון כיווני חקירה קיימים או חדשים, לאתר חשודים ועוד.

ישנם לא מעט מקומות עבודה המבצעים בדיקת פוליגרף לעובדים ומבחני אמינות כדי לעמוד על מידת אמינותם ויושרם. בדיקת הפוליגרף יכולה לשרת גם כאמצעי לסינון עובדים ולא רק לאיתור חשודים. אולם, ישנה חשיבות רבה באופן בו מתייחס החוק אל הבדיקה והדרך שבה ניתן לנצלה כהלכה.

על פי החוק בישראל, שלא כמו מבחן אמינות ובדיקות אחרות, בדיקת פוליגרף היא אסורה מחשש שתפגע בפרטיותו של הנבדק.

אסור לחייבו לעבור אותה, אלא אם כן חתם על כתב הסכמה ואישר לבצע זאת. בדיקת הפוליגרף תהיה קבילה בבית המשפט האזרחי ובתנאי שישנה הסכמה משותפת של כל הצדדים המעורבים בה וגם בבית הדין הרבני, אך לא תהיה קבילה בבית המשפט הפלילי. בדיקה שכזו תתבצע לרוב במקרים של סכסוכים כספיים, סכסוכים עסקיים וגם לצורך אימות גרסאות בין נחקרים.

המורכבות שבבדיקה

פוליגרף בבית משפט עלול להיות בעייתי. בשל מורכבות הבדיקה והתנאים המיוחדים שהיא מצריכה, השימוש בה ככלי ראייתי לכל דבר, שנוי במחלוקת. רבים סבורים כי התרגשות יכולה להשפיע על התוצאות (יש לזכור שמדובר במעמד לא פשוט) וכן נתונים פיזיים שונים, כמו לחץ דם גבוה, דופק מהיר ואפילו הזעת יתר.

בנוסף, ידוע על מקרים בהם הערימו הנבדקים על החוקרים והטו את תוצאות הבדיקה לטובתם. במקרה כזה הבדיקה איננה יעילה ולא תשרת כהלכה את הבודקים.

מסיבה זו נעזרים לא אחת באמצעים אחרים כדי לזהות חשודים ולבחון את הממצאים השונים.

גרפולוגיה משפטית היא אחד מהם והיא דרך מצוינת לבדוק את אופיו של הנבדק, את המניעים שלו ופרמטרים נוספים, מבלי שיוכל להשפיע על כך.

חשוב לזכור

בשל מורכבות העניין, לכל אלה, המתבקשים לעבור בדיקת פוליגרף או מעוניינים לערוך בדיקת פוליגרף לאחרים, מומלץ מאד להיעזר בשירותיו של מכון המתמחה בבדיקת פוליגרף ומכיר היטב את כל התקנות הרלוונטיות לנושא ואת החוק הקשור לכך.

בין אם מדובר באדם פרטי, חברה מסחרית או ארגון ציבורי המעוניין בביצוע בדיקה שכזו, פנייה וסיוע של גורם מקצועי לצורך בחינת העניין היא הדרך הנכונה להתמודד עם כך ולהימנע מקשיים או מורכבויות אחרות שיכולות להקשות על הסיבה בגינה פנו לבדיקה.

שתפו:

צרו קשר

מאמרים נוספים

בדיקה לגילוי האזנות סתר

בדיקות האזנה סתר – חוקי או לא? בארצנו הקטנטונת מדברים הרבה על האזנות סתר, שהיו חלק חשוב בפרשיות שחיתות שונות ומשונות. אבל – לא כולם

איך לעבור בדיקת פוליגרף?

בכתבה הבאה ננסה לענות בצורה המיטבית ביותר כיצד ניתן לעבור את בדיקת הפוליגרף, על הצד הטוב ביותר. ראשית נרחיב מעט על מהי בדיקת פוליגרף, מקורה

בדיקת פוליגרף לקטינים

בדיקת פוליגרף היא בדיקה מוכרת עד מאוד, בה ניתן לקבוע (לעיתים חד משמעית) האם הנבדק דובר אמת או שקר. על מנת לאמת את תוצאות הבדיקה,